SEO Uyumlu İçerik, arama motorları ile uyumlu içerik anlamına gelmektedir. Eğer bir web siteniz var ise, ürünlerinizi ve hizmetlerinizi tanıtmak ve web sitenizi ziyaret eden kişileri bilgilendirmek için, muhtemelen bir içerik oluşturmuş olmalısınız. Web sitenizin içeriğinin seo uyumlu olup olmadığını analiz etmek istiyor veya yeni yazacağınız web sitesi içeriğinizi nasıl oluşturmanız gerektiğini merak ediyorsanız, bu seo uyumlu içerik yazımız ilginizi çekebilir.
SEO Uyumlu İçerik konusunda yaşanan sorunlardan birisi, yeterli içerik olmamasıdır. Her yazı içeriğinin bir ana konusu vardır ve doğal olarak bir ana kelimesi yani anahtar kelime ve bu anahtar kelime ile ilişkili eş anlamlı kelimeler ve bağlantılı kelimeler olmalıdır.
Yazacağınız içeriği ana başlıklara ve alt başlıklara ayırmalısınız. Hedeflediğiniz ana anahtar kelime yazı başlığı içinde geçmesi ve başlığın belli bir karakter uzunluğunda olması seo açısından tavsiye edilmektedir. SEO Uyumlu Başlık Nasıl Oluşturulur? başlıklı makalemizi okuyarak, seo başlığınızı nasıl seo uyumlu hale getirebilirsiniz bu konuda detaylı bilgi alabilirsiniz.
Peki sayfa içeriğimizin kullanıcılar tarafından okunabilir olması ve seo uyumlu bir içerik olması için ne yapmalıyız? Sayfa içeriğinizi ana başlıklara ve alt başlıklara ayırmalısınız demiştik. Her bir paragraf için tavsiye edilen bir limit var mıdır? Her bir paragrafın en az 50 karakter ve üstü olması, hatta mümkünse 160 karakter ve üstü olmasını tavsiye ediyoruz. Siz arama motorları için bir açıklama metni belirlemiş olsanız bile, google sayfa başlığı altında göstermek üzere sayfa içeriğinizden bir paragrafı seçip gösterebilmektedir. Böyle durumlarda ilk 120 karakter içinde eğer anahtar kelimeniz geçiyorsa bu sizin için bir avantajdır. Başlık altındaki açıklama metni 160 karakterlik bir alan olması nedeniyle, bu uzunlukta bir içerik olması size avantaj sağlayacaktır.
Ne zaman alt başlık kullanmalıyım?
Alt başlık kullanmak kullanıcı deneyimini arttırır. Eğer sayfa içeriğiniz 300 kelimeden daha fazla ise, yazı içeriğinin daha rahat okunabilmesi için, içeriği paragraflara ve alt başlıklara bölmeniz gerekir. Bu mantıkla, yazı içeriğinizi her bir paragraf için, 150 kelime ve altında olacak şekilde birden fazla paragrafa ve birbirleri ile ilişkili paragrafları bir alt başlık altında birleştirmeyi düşünebilirsiniz. Bu yazı içeriğinizin daha rahat okunabilmesi ve kullanıcı deneyiminin seo açısından arttırılabilmesi için, ihtiyaç duyulan bir husustur.
Alt başlıklar sayfa içeriğinizi hızlıca gözden geçirmek isteyen bir kullanıcı için veya sadece ilgilendiği alanı okumak isteyen bir kullanıcı için faydalı olacaktır. Başlıklarınızda, sadece anahtar kelime kullanmak yerine, kullanıcının google da arama yapabileceği bir sorunun veya cevabının içeriğini bulabileceği bir başlık kullanmanız idealdir. Örneğin biz bu paragraf başlığını “ Ne zaman alt başlık kullanmalıyım?” şeklinde belirledik. Eğer seo uyumlu içerik kuralları veya seo uyumlu makale nasıl yazılır ve alt başlık oluşturma kuralları gibi bir arama yapıldığında kullanıcı bu paragrafı okuyacaktır.
Dikkat ettiyseniz, aynı zamanda hem başlık hemde içerikte, sayfa başlığına uygun bir içerik ve kullanıcının yazabileceğini alternatif soru şekillerini ve cevap şekillerini tahmin ederek, farklı cümleler içinde bu bilgiyi geçirdik. Bu sayede benzer arama yapan kullanıcılar için, tam aradığı içeriği kendilerine vermiş olduk.
Eğer alt başlık altındaki metin içeriğiniz birden fazla paraftan oluşuyor ise, ilk paragraf için, alt başlığınızın ana içeriğini belirtmek ve konu anlatımının devamında içeriği bölümlere ayırmak etkili olacaktır.
Kaç tane alt başlık kullanabilirim?
Daha önce belirtiğimiz gibi, sayfa başlığınızın H1 etiketi ile başlaması gerekir. İdeal olan sadece bir kez H1 etiketi olmasıdır. Eğer tasarım gereği veya farklı nedenler ile birden fazla H1 kullanmak zorunda kalırsanız, ana anahtar kelime konseptini bozmamalısınız. Basit mantıkla yazı içeriğinizi ana kategori ve bunun altındaki alt kategoriler olarak düşünebilirsiniz ve google bir yazı içeriğinizde sadece bir konuya odaklanmanızı tavsiye etmektedir. Bu mantıkla bir H1 başlığı olması rutin bir makale de veya sayfa içeriğinde normaldir.
Alt başlıklar, yani H2, H3, H4, H5, H6 ise, birden fazla kullanılabilir. Çünkü bu alt başlıklar bir başlık altındaki alt başlıklar olduğu için, bu normaldir. Burada dikkat edilmesi gerekirken, başlık sırasını atlamamaktır. Örneğin H2 den sonra H4 ‘e geçilmesi gibi.
Örnek bu yazımızda, SEO Uyumlu İçerik (H1) ve bu yazımızdaki Ne zaman alt başlık kullanmalıyım (H2) ve Kaç tane alt başlık kullanmalıyım? (H2) etiketi ile işaretlenmiş durumda. Eğer bu bir ürün olsa idi, örneğin ana başlığımız içinde ana anahtar kelime Ayakkabı (H1) ve alt başlıklarımız içinde Bayan Ayakkabısı (H2) geçen bir başlık ve Erkek Ayakkabısı (H2) geçen bir alt başlık ve alt başlıkların altında ise, örnek bayan ayakkabısı altında bir alt başlık Babet (H3) düşünebilirsiniz.
Genel mantık olarak ana kategori, onun altındaki kategoriler, birden fazla olabilir ve 3. seviyede ise, ilgili kategorilerin alt kategorileri. H Başlıkları, 1’den 6’ya kadar olduğu için, H1-H6 arasında kategorize etmek gerekir. Ayrıca yazı içeriğinizde ilgili bir paragraf içinde belirli bölümü koyu yazarak, altını çizerek veya italik yazarak veya farklı renkte yazarak, kullanıcı deneyimini arttırabilirsiniz. Paragraf içinde belirli bir noktaya özellikle dikkat çekilmesi gerekiyorsa, bu yöntemi tavsiye ediyoruz, sadece arama motorları için, belirli bir kelimeyi veya cümleyi farklı hale getirmeniz gerekmemektedir. Normal şartlarda, standart bir metni google algılayabilir ve ilgili kelime de sizi sıralamaya alabilir. Kullanıcı deneyimini arttırmak ve kullanıcıya faydalı olmak amacıyla, eğer gerekli ise, farklı renkte yazmak veya diğer işaretleme tekniklerini kullanılabilir.
Cümle uzunluğu ne kadar olmalıdır?
Yazı içeriğimizi ana başlıklara ve alt başlıklara böldük ve buna uygun içerik oluşturduk. Peki bu alt başlıklar ve paragraflar içinde oluşturduğumuz içerikte, birçok cümle kullanacağız. SEO Uzmanları tarafından tavsiye edilen bir cümle uzunluğu var mı? Evet kullanıcı deneyiminin arttırılması ve yazının daha okunabilir olması için, her bir cümle içinde ideal uzunluğun 20 kelime olduğu düşünülmektedir. Tabiki yazı içeriğinde bazı cümleleriniz daha kısa ve bazı cümleleriniz daha uzun olabilir. Cümle uzunluğu kontrolü yapılırken, yazı içeriğininiz kaç cümleden oluştuğu, bir cümle içinde kaç kelime kullanıldığı hesaplanır. Daha sonra 20 kelimeden daha uzun cümlelerinizin yüzdesi hesaplanır. Eğer cümlelerinizin %25’den fazlası, 20 kelimeden uzunsa, yazı içeriğinizdeki bazı cümleleri kısaltmanız tavsiye edilmektedir. Çünkü gereğinden uzun çok cümle kullanılması, okuyucunun odaklanmanızı ve konuyu anlamanızı zorlaştırabilir. Bu nedenle çok uzun cümlelerinizi daha anlaşılabilir parçalara bölmek faydalı olabilir.
Cümle içeriklerinizde Eş Anlamlı Kelimeler olmalı mı?
Sayfa içeriğinizde, ilgili anahtar kelimeleri ve eş anlamlı kelimeleri kullanmak sayfa içeriğinizi zenginleştirecek ve farklı anahtar kelimelerde listelenmenizi kolaylaştıracaktır. Google resmi açıklamasında ; “Sunabileceğiniz her şeyden bahsedin. Google akıllıdır, ancak bize söylemediğiniz şeyleri tahmin edemeyiz.” diyor. Konuya odaklı olmanız ve yazınızın ana konusu ile ilgili tüm içeriği ayrıntılı bir şekilde düzenlemeniz, içeriğinizi anlatırken, ilgili anahtar kelimeleri ve eş anlamlı kelime varyasyonlarını kullanmanız, hem içeriğinizi zenginleştirir hemde özgün bir içerik oluşturmanızı kolaylaştırır.
Yazı İçeriğimde İç Link Vermelimiyim?
Yazı içeriğiniz ile ilgili olduğunu düşündüğünüz, başka bir sayfaya iç link vermeniz seo açısından çok faydalı olacaktır. İç Link verdiğiniz sayfa içeriği çok uzun ise ve kullanıcı için doğrudan ilgili sayfanın ilgili paragrafına gitmesi faydalı olacak ise, sayfa içi paragraf işaretleme tekniği ile, yani “yer imi” kullanarak, doğrudan ilgili sayfanın ilgili kısmına kullanıcıyı yönlendirmeniz mümkündür. Yazı içeriğinizde sizin için önemli diğer sayfalarınıza, site içi link vererek, ilgili sayfalarınızın önem derecesini arttırabilirsiniz.
Google web sayfanızdaki tüm içeriği analiz etmek için, link yapınızı kullanmaktadır. Bu nedenle içeriğinizi keşfetmek ve içeriği arama sonuçlarında sıralamak için, bağlantıları yani linkleri izlemektedir. Bir sayfa içeriğiniz çok fazla bağlantı alıyorsa, bu google’a bu sayfa içeriğinizin veya makalenizin değerli bir makale olduğunu göstermenin bir yöntemidir. Bu hem başka sitelerden aldığınız harici linkler hemde kendi siteniz içinden aldığınız dahili linkler ile sağlanmaktadır. Dış bağlantıları kontrol etmeniz zor olabilir ancak site sahibi olarak, dahili bağlantılarınızı kontrol edebilmek ve önem derecesine ve ilgi düzeyine göre, site içi doğru linklemeyi yapabilmek tamamen sizin kontrolünüz altındadır. Bu nedenle doğru bağlantıları kullanarak, hem ziyaretçilerinizi hemde GoogleBot’u yani arama motoru botunu, sitenizin en önemli sayfalarına yönlendirebilirsiniz.
Google’un bir bağlantıyı takip etmesini istemiyorsanız, bağlantıya “nofollow” etiketi ekleyebilirsiniz. Bu durumda google söz konusu bağlantıyı takip etmeyecek, bu nedenle bağlantı verdiğiniz makaleye de değer katmayacaktır. Bir makalenin ve sayfa içeriğinin arama motorlarında üst sıralarda listelenmesini istiyorsanız, çok sayıda bağlantıya sahip olması bir avantajdır. Site içi link yapınızın düzgün bir şekilde oluşturulması, hem kullanıcı deneyimini oluşturulması, buna bağlı olarak oturum süresi boyunca ziyaretçinin daha fazla sayfayı gezmesi ve sitede kalma süresinin artmasına sebebiyet verecektir. Bu durum ticari bir site iseniz, daha fazla ürün ve hizmetinizin kullanıcı tarafından incelenmesine ve satışa dönmesine yardımcı olacaktır.
Yazı İçeriğinde Dış Link Vermelimiyim?
Dış link yani giden bağlantılar, web sitenizden diğer web sitelerine verilen bağlantılar yani linklerdir. Her alan adının ve bu alan adı içindeki web sayfalarının, bir sayfa değeri ve ilgili internet sitesinin bir itibarı vardır. Google resmi açıklamasında; “Sitenizden bir başka siteye bağlantı verdiğinizde, sitenizin itibarının bir kısmını o siteye verebilirsiniz.” diyor. Bu nedenle link verirken, nofollow kullanmayı tercih edebilirsiniz. Bu konu ile ilgili, Web Sitenizin İtibarını Nasıl Arttırabilirsiniz? başlıklı yazımızı ve Link Verirken Nelere Dikkat Etmeliyim? başlıklı yazılarımızı okuyarak, daha detaylı bilgi edinebilirsiniz.
Sayfa İçeriğindeki Resimleri Etiketlemem gerekiyormu?
Sayfa içeriğinizdeki resimleri, sayfa içeriğiniz ve ana anahtar kelimeyi göz önünde bulundurarak, etiketlemeniz tavsiye edilmektedir. Resim isminiz konu içeriği ile uygun olmalı, resminiz alt ve title özelliğinde, hedeflenen anahtar kelime grubunu kullanmanız, resmin yakınında sayfa içeriğinde ilgili kelime grubunu kullanmanız tavsiye edilmektedir.
Bir kelimenin eş anlamlıları, aynı anlama sahip kelime ve kelime gruplarıdır. İlgili resmin yakınında söz konusu resim ile ilgili, ana kelime ile birlikte, eş anlamlı kelimeleri kullanmanız, kullanıcının özellikle zor konuları anlamasını kolaylaştıracaktır. Eş anlamlı kelime kullanmak metnin okunabilir olmasını arttırdığı gibi, aynı kelimeyi defalarca kullanmak, yani aşırı kelime kullanımı sorununu çözmenize yardımcı olacaktır. Çünkü aynı kelimeyi çok sık tekrarlarsanız, insanlar için değil, arama motorları için yazılmış gibi görünebilir.
Resimleriniz için CSS Sprite Tekniğini kullanabilirsiniz
CSS Sprite tekniği, sitenizin açılış hızını arttıran ve buna bağlı olarak arama motoru optimizasyonunda, daha yüksek performans almanızı sağlayan bir tekniktir. Basit mantıkla şöyle izah edebilirsiniz. Örneğin sosyal medya linkleriniz için bir bölüm olduğunu varsayalım. Twitter, facebook, youtube, bu 3 sosyal medya siteniz için, 3 farklı resim kullanarak ve resimler üzerinden link verebilirsiniz. Eğer CSS Sprite tekniğini kullanırsanız, bu 3 resmi bir resimde toplarsanız yani 3 resmi birleştirerek bir resim yaparsınız. Sadece 1 resim yüklendiği için, siteniz hızlanacaktır. Sonra CSS komutları ile, ilgili resme koordinat vererek resmin sadece bir kısmını ekranda gösterirsiniz. Bu sayede sadece bir resim kullanarak, birden fazla resim varmış gibi, web sitesi tasarımınızı yapabilirsiniz. Sayfa içeriğinizdeki resimler için kullanabileceğiniz birçok farklı yöntem bulunmaktadır. Web Tasarım firmanız veya seo hizmeti sunan firmanız ile görüşerek, sizin için en uygun yöntemin hangisi olduğu hakkında, fikir alışverişi yapabilirsiniz.
Bu yazımızda, Seo uyumlu içerik nasıl olmalıdır? , Seo uyumlu makale veya seo uyumlu web sitesi içeriği yazarken nelere dikkat etmeliyim? , Seo uyumlu içerik için, seo uzmanları ne tavsiye ediyor? Sayfa içeriğimdeki, başlıklar, alt başlıklar, paragraflar, cümleler, anahtar kelimeler nasıl olmalı, nelere dikkat etmeliyiz? , Sayfa içeriğimizdeki resimlerin ve site içeriğininin daha hızlı yüklenmesi için neler yapabilirim? gibi, seo uyumlu içerik ile ilgili birçok merak edilen soruya cevap bulmaya çalıştık. Umarız bu yazı size bir fikir verebilmiştir.