Eğer internette bir siteye sahipseniz, bir internet sitesi içeriğinden para kazanıyorsanız veya bir internet sitesinin yönetimi veya yazılımı ile uğraşıyorsanız ve bu internet sitesini google gibi popüler arama motorlarında tanıtmak istiyorsanız, bu SEO Kılavuzu sizlere yardımcı olabilir. Bu klavuzda, Google SEO Kılavuzu içeriğinden yararlanılmıştır. Mümkün olduğunca, sadeleştirilmiş ve kodlama, yazılım bilgisi olmayan biri tarafından da kolay anlaşılabilir bir format tercih edilmiştir.
İster kendi web sitenizi yöneten küçük bir işletme olun, isterseniz çok büyük bir kurumsal firmanın bilgi işlem departmanı veya seo departmanında çalışan biri olun, bu seo kılavuzu bakış açınızı değiştirebilir ve size yeni bilgiler kazandırabilir. Tabi ki bu seo kılavuzundaki tüm yönergeleri uygulamanız, google aramalarında sizi %100 1.sayfaya getirecek anlamını taşımıyor. Ancak web sitenizin arama motorları tarafından daha iyi anlaşılmasını, dizine eklenmesi ve arama motoru uyumluluğu konusunda, ciddi bir ilerleme kaydetmenize yol açabilir.
Arama Motoru Optimizasyonu yani SEO, web sitenizin çeşitli bölümlerinde, küçük değişiklikler yapmakla ilgilidir. Web sitenizde yaptığınız bu küçük değişiklikler, kullanıcı deneyiminin artması ve organik arama neticelerinde daha üst sıralarda listelenmeniz gibi, web sitenize çok ciddi katkılar sağlayabilir. Bu seo kılavuzunda, web sitenizin temel bileşenleri hakkında, birçok detaylı bilgi bulacaksınız. Bu bilgilerin bir çoğu hakkında daha önceden bilgi sahibi olabilirsiniz ancak bu bileşenleri tam anlamı ile kullanmıyor olabilirsiniz.
Web sitenizi, sitenizi ziyaret eden kullanıcıların ihtiyaçlarına göre optimize etmeniz gerekir. Arama motorları da diğer kullanıcılar gibi, web sitenizi belirli aralıklar ile ziyaret eder. Google arama motoru, web sitenizi ziyaret ederken, Googlebot kullanır. Googlebot, google’un web tarama botudur. Bazen örümcek olarak da anılmaktadır. Tarama işlemi, Googlebout’un Google dizinine ekleyeceği, yeni ve güncel sayfaları bulmasını sağlayan bir işlemdir.
İnternetteki milyarlarca sayfayı bulup getirmek yani taramak için, birçok bilgisayardan yararlanmak gerekir, google’da böyle yapıyor. Googlebot, algoritmaya dayalı bir işlem kullanmaktadır. Hangi sitelerin ne sıklıkla taranacağı ve her siteden kaç sayfa alınacağı, bilgisayar programları tarafından belirlenmektedir.
Googlebot’un sitenize nasıl eriştiğini merak ediyor olabilirsiniz. Çoğu site için, googlebot’un sitenize ortalama olarak her birkaç saniyede birden fazla erişmemesi gerekir. Ancak ağ gecikmeleri yüzünden, kısa dönemlerde bu hızın biraz daha yüksek olduğunu görebilirsiniz. Googlebot birçok makine üzerinden çalışacak şekilde dağıtılmıştır. Bir kullanıcı “gizli” sunucunuzdaki bir bağlantıyı izleyerek başka bir web sunucusuna gittiği anda “gizli” URL’niz yönlendiren etiketinde görülebilir ve diğer web sunucusu tarafından yönlendiren günlüğüne kaydedilip herkesin erişebileceği şekilde yayınlanabilir. Benzer bir şekilde, İnternet’te çok sayıda eski ve bozuk bağlantı bulunmaktadır. Bundan dolayı, biri sitenize hatalı bir bağlantı yayınladığında veya mevcut bağlantıları sunucunuzdaki değişiklikleri yansıtacak şekilde güncellemediğinde, Googlebot sitenizden hatalı bir bağlantı indirmeyi dener.
Googlebot’un sitenizdeki içeriği taramasını önlemek istiyorsanız bunun için çeşitli seçenekler vardır. Googlebot’un bir sayfayı taramasını, Googlebot’un bir sayfayı dizine eklemesini ve bir sayfanın hem tarayıcılar hem de kullanıcılar için erişilebilir olmasını önlemek arasındaki farkları çok iyi anlamanız gerekir.
Google Arama sonuçlarında görüntülenmesini istemediğiniz gizli ya da özel içeriğiniz varsa, bu tür URL’lerin görüntülenmesini engellemenin en kolay ve etkili yolu bunları sitenizin sunucusunda şifre korumalı bir dizinde bulundurmaktır. Googlebot ve diğer web tarayıcıları şifre korumalı dizinlerdeki içeriğe erişemez. Apache Web Sunucusu’nu kullanıyorsanız .htaccess dosyanızı, sunucunuzdaki dizini şifreyle koruyacak şekilde düzenleyebilirsiniz. Web’de, bunu kolayca yapmanızı sağlayacak pek çok araç bulabilirsiniz. Eğer teknik konularda çok fazla bilginiz yoksa, birlikte çalıştığınız yazılım firmanız yada web tasarım firmanız size bu konuda, yardımcı olabilir.
Spam gönderenler ve diğer kullanıcı aracılarıyla ilgili sorunlar yaşıyor olabilirsiniz. Googlebot tarafından kullanılan IP adresleri zaman zaman değişmektedir. Googlebot kendisini bir kullanıcı aracısı dizesi ile tanımlamaktadır. Ancak bu özellik adres sahteciliğinde de kullanılabilir. Googlebot’un erişimlerini tanımlamanın en iyi yolu, ters DNS araması kullanmaktır.
Googlebot ve diğer güvenilir arama motoru botları robots.txt dosyasındaki yönergelere uymaktadır. Bununla birlikte, bazı kötü amaçlı kişiler ve spam gönderenler bunlara uymayabilir.
Google’ın aralarında Feedfetcher’ın (Feedfetcher-Google kullanıcı aracısı) da bulunduğu birkaç başka kullanıcı aracısı daha bulunmaktadır. Feedfetcher istekleri otomatik tarayıcılardan değil, özet akışlarını Google ana sayfalarına ekleyen gerçek kullanıcıların açık bir şekilde gerçekleştirdikleri işlemlerden geldiği için, Feedfetcher robots.txt yönergelerini izlemez. Sunucunuzu Feedfetcher-Google kullanıcı-aracısına 404, 410 veya başka bir hata durumu iletisi sunacak şekilde yapılandırarak, Feedfetcher’ın sitenizde tarama yapmasını engelleyebilirsiniz.
Arama Motoru Optimizasyonu, yani SEO, arama motorlarının web sitenizin içeriğini anlamasına ve sunmasına yardımcı olmayla ilgilidir. Siteniz, küçük veya daha büyük ve çok farklı içerik sunuyor olabilir. Ancak bu kılavuzda belirttiğimiz optimizasyon konuları her büyüklük ve türden siteler için geçerlidir. Kılavuzumuzun web sitenizi nasıl iyileştireceğinizle ilgili yeni fikirler vereceğini umar ve sorularınızı, geri bildiriminizi ve başarı hikayelerinizi bize bildirmenizden memnuniyet duyarız.
İletişim Formu aracılığıyla bize ulaşabilirsiniz.
Bu SEO Kılavuzunu okumaya başladığınıza göre, SEO konusunda bilgi almak istediğinizi, belki bir web sayfanız olduğunu veya bir web sitesini yönettiğinizi varsayacağız.
Google internetteki tüm web sitelerini tarayarak, bu siteleri google dizinine ekler. Eğer google dizinine web siteniz eklenmiş ise, site: ve sonrasında, site adresinizi yazdığınızda, google aramalarında, web sitenize ait indekslenmiş sayfaları görebilmeniz gerekir. Örneğin: site:example.com araması, bu web sitesinin indekslenmiş sayfalarını size gösterecektir. Listelenen arama sonuçlarında, eğer web sitenizi görüyorsanız, bir başlık, bir URL, bir açıklama metni göreceksiniz. Bu bilgiler web sitenizdeki meta etiketleri içine yazılmış bilgilerden çekilmektedir.
Eğer yukarıdakine benzer bir komut yazdığınız halde, web sitenizi google aramalarında görmüyorsanız, bunun birkaç nedeni olabilir.
- İnternetteki bir web sitesi üzerinden, sitenize bir link verilmemiş olabilir. Çünkü eğer verilmiş olsaydı, muhtemelen Googlebot size link veren siteyi taradığında, linki takip ederek sizin web sitenizden de haberdar olabilirdi.
- Siteniz yeni açıldı ve google’un bu yeni siteyi taramak için henüz zamanı olmadı.
- Sitenizin tasarımı, google’un sitenizi tamamen etkili bir şekilde taranmasını zorlaştırıyor olabilir.
- Google sitenizi tararken bir hata ile karşılaşmış olabilir.
- Site politikaları nedeniyle, google tarafından sitenin taranması engellenmiş olabilir.
Google arama neticelerinde yer almak ücretsizdir. Siz google’a web sitenizi eklemeseniz bile, google sürekli internet sitelerini dolaştığı için, web sitenizin adresinize bir yerde denk gelirse, web sitenizi otomatik olarak google dizinine ekler. Google tarafından keşfedilen birçok site bu yöntemle dizine eklenmiştir.
Google, arama motoru ile uyumlu bir web sitesi oluşturmanız için, Web Yöneticileri için Yönergeler yayınlamıştır. Bu yönergelere uygun olarak web sitenizi düzenlediğinizde, web siteniz google uyumlu hale gelecektir. Google Search Console kullanarak, web sitenizi kendinizde manuel olarak google a gönderebilir ve web sitenizin indekslenmesini sağlayabilirsiniz.
SEO Çalışmalarına başlamadan önce, web sitenizin google’da listelenip listelenmediğini, kullanıcılara kaliteli bir içerik sunup sunmadığınızı, eğer bir işletme sahibi iseniz, işletmenizin google iş rehberinde kayıt olup olmadığını, web sitenizin tüm cihazlarda, bilgisayar, tablet ve mobil cihazlarda düzgün görünüp görünmediğini, web sitenizin güvenli olup olmadığını, kontrol etmeniz iyi olacaktır.
SEO Arama Motoru Optimizasyonu Uzmanı, google’daki görünürlüğünüzü arttırmak için, gerekli iyileştirmeleri yapacak ve bu konuda eğitim almış bir kişidir. Kurumsal SEO Hizmeti sunan, bünyesinde SEO Uzmanları bulunan, kurumsal seo firmaları da aynı şekilde size seo hizmeti sunabilir.
Bir SEO Uzmanı veya bir SEO Firması ile çalışma kararı, sitenizi geliştirecek ve size zaman kazandırabilecek büyük bir karardır. Doğru tercihi yapmanız size avantaj sağlayabileceği gibi, yanlış bir seo firmasını veya uzmanını tercih etmeniz, bu web sitenizi ve işinizi olumsuz etkileyebilir. Bununla birlikte, sektörde bulunan seo uzmanı, seo danışmanları, seo firmaları, seo ajansları, web sitesi sahipleri için, aşağıda belirtilen yararlı hizmetler sunmaktadır.
- Sitenizin yapısını ve içeriğini inceleme hizmetleri
- Web sitenizin yapısal sorunları ile ilgili önerilerde bulunma. Aldığınız Hosting Barındırma Hizmeti, Yönlendirmeler, Hata Sayfaları, Javascript kullanımı gibi.
- İçerik Geliştirme Hizmetleri
- Çevrim içi iş geliştirme kampanyalarının yönetimi
- Anahtar kelime araması
- SEO Eğitimi
- Belirli pazarlarda ve bölgelerde uzmanlık
Eğer bir SEO Firması veya SEO Uzmanı arıyorsanız, bir tüketici olarak bilgi sahibi olmanız açısından, arama motorlarının nasıl çalıştığını anlamanız çok faydalı olacaktır. Bu nedenle bu SEO Kılavuzunu baştan sona okumanızı öneririz.
Bir SEO Uzmanı veya SEO Firması ile çalışmaya başladığınızda, web siteniz seo uzmanları tarafından yeniden tasarlanacak ve web sitenizde belli başlı iyileştirmeler yapılacaktır. Bir SEO Firması ve SEO Uzmanı seçimi yaparken, aşağıdaki hususları da göz önünde bulundurmanızı tavsiye ediyoruz.
- Önerilen değişiklikleri uygulamada kararlı olmalısınız. SEO Çalışması, zaman ve çaba gerektirmektedir. Eğer bu değişiklikleri yapmaya zaman ayıracak durumda değilsiniz, bir seo firması ile de çalışmanıza gerek yoktur.
- Potansiyel SEO Uzmanı veya SEO Firması ile, görüşme yapmalısınız.
- Önceki çalışmalarından örnek göstermelerini, başarı öykülerinden bazılarını paylaşmalarını isteyebilirsiniz.
- Google Web Yönetici Yönergelerine uyuyorlar mı?
- Organik Aramaya ek olarak, çevrim içi pazarlama hizmetleri ve önerileri sunuyorlar mı?
- Ne kadar zamanda, nasıl sonuçlar bekliyorsunuz? Başarınızı nasıl ölçüyorsunuz?
- Sektörümüzdeki deneyiminiz nedir? Sizin sektörünüzdeki bir firma ile daha önce çalışmışlar mı?
- Bulunduğunuz il, ilçe veya bölgedeki deneyimleri nedir?
- Uluslararası siteler hazırlama konusunda deneyimleri var mı?
- En önemli seo teknikleri nelerdir?
- Ne kadar zamandır seo sektöründe hizmet veriyorsunuz?
- Sizinle nasıl iletişim kuracağız? Sitemizde yaptığınız tüm değişikler ile ilgili bizi bilgilendirecekmisiniz? Önerilerinizi ve bunun nedenlerini detaylı bize izah edecekmisiniz?*
- Sizin işinizle ilgileniyorlar mı? İşletmenizi ve hizmetlerinizi müşterileriniz için benzersiz ve değerli kılan nelerdir, müşterileriniz kimler, işletmeniz nasıl para kazanıyor, arama sonuçlarında üst sıralara çıkmanız işletmenize nasıl artı değer katabilir? Başka hangi reklam kanallarını kullanıyorsunuz? Sektördeki rakipleriniz kimler? gibi soruların cevaplarına bakış açısı nasıl, görüşme sırasında bu ve benzeri soruların cevaplarını değerlendirmeniz faydalı olacaktır.
- SEO Firmanızın veya SEO Danışmanınızın varsa profesyonel referanslarını kontrol edebilirsiniz. Önceki müşterileri için yaptığı çalışmalar faydalı oldu mu, birlikte çalışılması kolay bir kişi veya firma mı, seo çalışmalarında olumlu netice elde edebiliyorlar mı?
- Sitenizi teknik anlamda hemde arama açısından denetleyebilecek bilgi ve birikime sahipler mi? Onlara Google Search Console ve Analytics üzerinden okuma izni vererek, verilerinizi analiz etmelerini ve neler yapacakları konusunda bilgilendirme yapmalarını isteyebilirsiniz.
- Yukarıda listelenen benzer soruların cevaplarını ve görüşmenizi değerlendirerek, gerçekten bir seo hizmetine ihtiyaç duyup duymadığınıza, eğer bir seo çalışmasına ihtiyacınız var ise, doğru seo uzmanı veya seo firması ile tanışıp tanışmadığınıza karar verebilirsiniz.
SEO Kılavuzu Konular bölümümüzü inceleyerek, SEO Hizmetleri konusunda detaylı bilgi edinebilir ve seo kurallarına uygun olarak web sitenizi düzenleyebilirsiniz. Her işte olduğu gibi, bu konuda uzman profesyonel bir seo uzmanı, işinizi geliştirmenize ve web sitenizin seo uyumlu hale getirilmesi sürecinde size ciddi anlamda destek sağlayabilir. Umarız bu seo kılavuzu içeriği size de yardımcı olabilir.