Google ‘Mobile-fist Indexing’ uygulaması ile arama neticelerinde, mobil uyumlu sayfaları daha önde mi gösteriyor? Bu yazımızda bu konuyu inceleyeceğiz. Web sitemiz mobil uyumlu mu değil mi? Google mobil uyumlu web sitelerini test etmek için bir araç sunuyor mu? Eğer web sitemiz mobil uyumlu değil ise, nasıl mobil uyumlu hale getirilebilir? Web sitenizdeki bir içeriği sadece css ile sadece belirli cihazlarda, örneğin cep telefonlarında, görünür hale getirmek çok mu kolay? Bu yazımızda, mobil uyumlu web sayfalarını ve google tarafından deneme amaçlı başlatılan, mobil sayfaların öncelikli olarak indekslenmesi mantığını anlamaya çalışacağız.
Bugün birçok kullanıcı google aramalarını mobil cihazlar üzerinden yapmaya başlamıştır. Bununla birlikte, google tarafından kullanılan sıralama sistemleri tipik olarak, kullanıcıyla olan ilişkisini değerlendirmek için genellikle bir sayfanın içeriğinin masaüstü sürümüne bakmaktadır. Bu, mobil sayfanın masaüstü sayfasından daha az içeriğe sahip olmasıyla ilgili sorunlara neden olabilir, çünkü google algoritmaları mobil bir cihazdan araştırma yapan ve web sitesini ziyaret eden kullanıcı tarafından görülen asıl sayfayı değerlendirmiyor. Maalesef, birçok web sitesinin hala masaüstü versiyonu ile mobil versiyonu birebir aynı değildir. Google masaüstü versiyonuna bakarak, belirli bir arama kelimesinde ilgili siteyi sıralamaya sokabilir ancak kullanıcı mobil versiyonunu ziyaret ettiğinde ilgili sitede söz konusu içeriği bulamayabilir. Tabi ki, mobil versiyonu açıldıktan sonra, masaüstü versiyonu nu iste diye seçenek olsa bile, kullanıcı içeriğin sadece masaüstü versiyonda olduğunu akıl edemeyebilir.
Google, 4 Kasım 2016 ‘da yaptığı resmi açıklamada ; “Sonuçlarımızı daha kullanışlı hale getirmek için, dizinimizi mobil hale getirmek için denemeler başlattık.” şeklinde açıklama yapmıştır, ‘Mobile-fist Indexing’ açıklaması ile birlikte, internet kullanıcıları arasında ve özellikle, seo hizmeti sunan firmalar ve seo uzmanları arasında bu konuda konuşulmaya başlamıştır. Çünkü SEO firmalarının veya seo uzmanlarının en önemli hizmet konusu, google arama neticelerinde, ilgili web sitenizin üst sıralarda yer alması için seo çalışmaları yapmaktır, bu açıdan bu açıklama seocu olarak halk arasında tabir edilen kişiler için ayrı bir önem taşımıştır.
Google yaptığı bu açıklama sonrası, google sıralamarında birkaç deneme yapmış ve hala deneme yapmaya devam etmektedir. Burada amaçlanan daha iyi bir kullanıcı deneyimi oluşturulmasıdır. Bu sayede birçok web sitesi, web sitelerini mobil uyumlu hale getirmek için çalışmalarda bulunmuştur. Web Tasarım firmaları aynı şekilde, müşterilerine ait web sitelerinin mobil uyumlu olup olmadığı konusunda testler yapmış ve test olumsuz çıkmış ise, web sitesi mobil uyumlu olacak şekilde gerekli düzenlemeleri yapmaya başlamıştır. Eğer hala web sitenizin mobil uyumlu olup olmadığı konusunda emin değil iseniz veya nasıl test edebilirim diye düşünüyorsanız, Mobil Uyumluluk Testi sayfanızı ziyaret ederek, web siteniz mobil uyumlu mu değil mi diye test edebilirsiniz.
Sayfalarınız mobil uyumlu ise, AMP Hızlandırılmış Mobil Sayfalar kullanarak, mobil cihazlar için web sitenizin daha hızlı açılmasını ve çalışmasını da sağlayabilirsiniz. Mobil Sayfaların öncelikli indekslenmesi süreci devam ederken, web yöneticilerinin daha mobil odaklı bir dizine geçerken hazırlanmalarına yardımcı olmak ve seo açısından bilmesi gerekenleri izah etmek amacıyla, birkaç ipucunu sizler ile paylaşmak istedik.
Birincil içeriğin ve işaretlemenin mobil ve masaüstünde eşdeğer olduğu bir siteniz veya dinamik bir servis siteniz varsa, hiçbir şeyi değiştirmeniz gerekmez. Yani web siteniz mobil uyumlu responsive bir tasarıma sahip ise, yani tüm sayfalarınız hem mobil hemde masaüstünde aynı şekilde mevcut ise, bir değişiklik yapmanız gerekmemektedir. Eğer masaüstü versiyonunuz ve mobil versiyonunuzun içeriği farklı ise, sitenizde bazı değişikler yapmayı ciddi anlamda düşünmelisiniz.
Hem masaüstü hem de mobil sürüm için yapılandırılmış biçimlendirme sunduğunuzdan emin olmalısınız. Siteler, her iki sürümün URL’sini de Yapılandırılmış Veri Test Aracı’na yazarak ve çıktıları karşılaştırarak, yapılandırılmış işaretlemelerinin masaüstü ve mobil üzerinden eşdeğerliğini doğrulayabilir. Bir mobil siteye yapılandırılmış veri eklerken, her belgenin belirli bilgi içeriğiyle ilgili olmayan büyük miktarlarda biçimlendirme eklemekten kaçınmalısınız.
Mobil sürümünüzün Googlebot’un erişilebilir olduğunu doğrulamak için robots.txt test aracını kullanabilirsiniz. Web sitenizin kurallı bağlantılarında (canonical links) değişiklik yapmanız gerekmemektedir. Google masaüstünde veya mobilde arama yapan bir kullanıcıya uygun sonuçları sunmak için bu bağlantıları kılavuz olarak kullanmaya devam edeceğini beyan etmiştir.
Eğer mobil sürümünüz farklı ise ve arama konsolunda yalnızca masaüstü versiyonunuzu doğrulayan bir site sahibiyseniz, lütfen mobil sürümünüzü ekleyin ve web sitenizin mobil versiyonunu da doğrulayın.
Yalnızca bir masaüstü siteniz varsa, google sitenizi görüntülemek için bir mobil kullanıcı aracısı kullanıyor olsa bile, masaüstü sitenizi gayet iyi endekslemeye devam edecektir.
Sitenizin mobil bir sürümünü oluşturuyorsanız, işlevsel bir masaüstü odaklı sitenin, sitenin bozuk veya eksik bir mobil sürümünden daha iyi olabileceğini unutmayınız. Bu nedenle en ideal olanı, tam çalışır bir mobil versiyondur.
Mobil Uyumlu, Duyarlı Web Tasarımı
Duyarlı web tasarımı (Responsive Web Design), sunucunun tüm cihazlara her zaman aynı HTML kodunu gönderdiği ve sayfanın cihazdaki oluşturulma biçimini değiştirmek için CSS’nin kullanıldığı bir kurulumdur. Tüm Googlebot kullanıcı aracılarının sayfayı ve öğelerini (CSS, JavaScript ve resimler) taramasına izin verilirse Google’ın algoritmaları bu kurulumu otomatik olarak algılayacaktır.
Tarayıcılara, sayfanızın tüm cihazlara uyarlanacağını bildirmek için dokümanın başına bir meta etiket eklemelisiniz.
<meta name="viewport" content="width=device-width, initial-scale=1.0">
Meta viewport (görüntü alanı) etiketi tarayıcıya, sayfanın boyutlarını ve ölçeklemesini cihazın genişliğine göre nasıl ayarlayacağı konusunda talimatlar vermektedir. Meta viewport öğesi eksik olduğunda, mobil tarayıcılar sayfayı varsayılan olarak masaüstü ekranı genişliğinde (cihazlara göre değişmekle birlikte, genellikle 980 piksel) oluşturmaktadır. Daha sonra, mobil tarayıcılar yazı tipi boyutlarını büyüterek ve içeriği ekrana uyacak biçimde ölçekleyerek veya içeriğin sadece ekrana sığan bölümünü göstererek daha iyi görünmesine çalışmaktadır.
Kullanıcılar için bu durum, yazı tipi boyutlarının tutarsız bir görünümde olması ve kullanıcının, içeriği görerek onunla etkileşimde bulunabilmek için iki kez dokunması veya yakınlaştırmak için parmaklarıyla sıkıştırma hareketi yapmak zorunda kalması demektir. Google, mobil cihazlarda bu tür bir etkileşim gerektirdiği için sayfayı mobil uyumlu olarak nitelendirmeyebilir.
Niçin duyarlı tasarım bir web sitesi kullanmalıyım?
Duyarlı web tasarımını aşağıdaki nedenlerle öneriyoruz.
- Tek bir URL ile kullanıcılar kolayca içeriğinizi paylaşabilir ve ona bağlantı oluşturabilir.
- Eşdeğer masaüstü/mobil sayfaların varlığını işaret etme gereksinimi yerine, Google’ın algoritmalarının, dizine ekleme özelliklerini doğru bir biçimde sayfaya atamasına yardımcı olur.
- Aynı içerik için birden fazla sayfanın bakımını yapmaya kıyasla daha kısa mühendislik çalışması gerektirmektedir.
- Mobil siteleri etkileyen yaygın hataların olasılığını azaltmaktadır.
- Kullanıcıların cihazlarına göre optimize edilmiş görüntü için yeniden yönlendirme yapılması gerekmediğinden yükleme süresi azalır. Ayrıca kullanıcı aracısına dayalı yönlendirme işleminin hata verme olasılığı vardır ve sitenizin kullanıcı deneyiminin kalitesini düşürebilir.
- Googlebot sitenizi tararken kaynak tasarrufu sağlar. İçeriğin tüm sürümlerini almak üzere birkaç kez farklı Googlebot kullanıcı aracıları ile taramak yerine, duyarlı web tasarımı sayfaları için tek bir Googlebot kullanıcı aracısının sayfanızı sadece bir kez taraması yeterlidir. Tarayıcı etkinliğindeki bu iyileştirme, Google’a sitenizin içeriğinin daha fazlasını dizine ekleme ve bunu uygun biçimde yenileme konusunda dolaylı olarak yardımcı olabilir.
Mobil uyumlu siteler oluştururken üzerinde dikkatle düşünülmesi gereken bir nokta da sitenin farklı cihazlarda oluşturulmasını ve davranışını değiştirmek üzere JavaScript kullanılmasıdır. JavaScript’in tipik kullanım örnekleri, sayfada gösterilecek reklam veya resim çözünürlüğü değişkenine karar vermeyi içermektedir.
Mobil uyumlu sitelerde kullanılan üç popüler JavaScript uygulaması şöyledir.
Uyarlanabilir JavaScript: Bu yapılandırmada tüm cihazlara aynı HTML, CSS ve JavaScript içeriği sunulur. JavaScript, cihazda yürütüldüğünde sitenin oluşturulma veya çalışma biçimi değişir. Bir web sitesi JavaScript gerektiriyorsa Google’ın önerdiği yapılandırma budur.
Birleşik algılama: Bu uygulamada web sitesi, farklı cihazlara farklı içerikler sunmak üzere hem JavaScript hem de cihaz özelliklerini algılamak için sunucu tarafı algılamayı kullanır.
Dinamik olarak sunulan JavaScript: Bu yapılandırmada, tüm cihazlara aynı HTML sunulur, ancak JavaScript cihazın kullanıcı aracısına bağlı olarak dinamik bir biçimde farklı JavaScript kodu sunan bir URL’den sunulur.
Mobil Uyumlu Web Sayfaları, SEO Uyumlu Web Siteleri, Duyarlı Web Sitesi Tasarımı konusunda daha detaylı bilgi edinmek için Web Tasarım firmanız ile görüşebilirsiniz. Web sitenizin sadece cihaza göre şekil değiştiren duyarlı web tasarıma sahip olması yeterli değildir. Mevcut web sitenizin aynı şekilde seo uyumlu olması da önemlidir. SEO Uyumlu Web Siteleri hakkında bilgi edinmek için aynı şekilde bir seo firması ile de görüşmeniz, size ve işinize katkıda bulunabilir.